به گزارش سایت خبری "جنوب24" فرهاد پروین؛ گرگیشو یا گرگشو؛ به معنی فارسی گره گشایی؛ آیینی سنتی مذهبی است که مردم بوشهر و اغلب جنوب بوشهر هر سال در نیمه ماه مبارک رمضان بر اساس یک سنت قدیمی مصادف با شب ولادت امام حسن مجتبی (ع) برگزار میکنند.
این مراسم مذهبی که در بین مردم از اهمیت فراوانی برخوردار است، طبق سنوات قبل و با شور و فراوان دربین مردم برگزار می شود.
در این مراسم که در عصر روز ۱۴ ماه رمضان برگزار میشود کودکان و نوجوانان اعم از فقیر و غنی به صورت دسته جمعی به در منازل میروند و از صاحب خانه طلب گرگشو با دو زبان فارسی و عربی میکنند.
قدیمی های بندر معتقدند بخششی که در این شب صورت می گیرد، باعث افزایش رزق و روزی مردم می شود.
خانواده از چند شب قبل برای بچه ها کیسه هایی آماده می کنند که به کیسه گرگیشویی معروف هستند. این کیسه ها غالبا پارچه ای هستند و به نیم متر هم نمی رسند، اما بعضی خانواده هم با زرنگی یا تنبلی شان گونی یا کیسه پلاستیکی دست بچه هایشان می دهند!
صاحب خانه نیز با مواد خوراکی از قبیل دانههای گندم برشته شده (دنگ)، ذرت بو داده، آجیل و خوردنیهای دیگر و همچنین پول از آنها پذیرایی میکند و در کیسه آنها میریزد.
برخي از خانواده ها هم که امسال صاحب اولین فرزند خود شده اند، به شكل پرشورتري با جشن كودكان همراه مي شوند و محتویات پذیرایی و چند قلم خوراكي مثل کشمش، نخود، نقل، نبات، پسته، بادام و انجير را در كيسه هاي كوچكي ريخته و براي پذيرايي از كودكان آماده مي شوند.
وقتی بچه ها در خانه ها را می کوبند و فریاد گرگیشو گرگیشو سر می دهند، درب ها آغوش خود را برای آنها باز می کنند و از كودكان پذیرایی می شود. سپس كودكان به صورت دسته ای در گوشه ای در انتظار آخرین نفر می مانند تا با هم برای سپاس شعار دهند "خونه گچی، پر همه چی"
از جمله شعارهای دیگری که کودکان میدهند عبارتند از: «گرگشو بت عبشو سی فردشو» یا «اعطونا من مالکم» یعنی از مالتان به من بدهید؛ یا «اعطونا الله یعطیکم» یعنی بدهید خدا به شما میدهد.
اما بدا به حال خانه ای که در آن شب فراموش کرده باشد مراسم گرگیشو را برگزار کند یا در خرید مایحتاج این رسم سهل انگاری کرده باشد، چون با شعار "خونه گدا، هیچیش ندا" يا شعارهاي مشابه بمباران صوتی می شود!
بچه ها شادی کنان چه دست خالی چه دست پر ،خانه به خانه و کوچه به کوچه می دوند تا سهم گرگیشو خود را بستانند.
این مراسم تا ساعتي نزديك به نيمه شب پانزدهم ماه رمضان ادامه دارد.
عدهای معتقدند که کلمه گرگشو تغییر یافته گره گشا است که گویا اولین بار حضرت زهرا (س)، به یمن تولد اولین فرزند خود، امام حسن (ع)؛ با پخش کردن شیرینی میان کودکان همسایه، خوشحالی خود را با دیگران قسمت کرد.
میگویند که مردم برای عرض تبریک به امام علی (ع) و حضرت فاطمه (س) «قره عین! قره عین!» گویان به در منزلشان میرفتند و کمکم به صورت مناسبتی هر ساله در میان مسلمانان رواج گرفت.
برخی معتقدند گرگشو از «قرع الباب» به معنای درب زدن گرفته شده است به خاطر اینکه کودکان درب خانهها را برای دریافت شیرینی و عیدی میکوبند.
از آنجا که این مراسم توسط پیروان مذهب سنی و شیعه انجام میشود، دارای پیام بسیار مهمی برای وحدت بین امت اسلام است که باید توجه ویژه ای به این فایده و نتیجه مهم شود.
گرگیشو مقبولیت اجتماعی بالایی در بین مردم دارد و همایشی عظیم که همه مردم در آن سهیم هستند و از چند روز قبل خود را برای این همایش اجتماعی مذهبی آماده میکنند و همه خانوادهها اعم از فقیر و غنی در آن شرکت میکنند.
رسم حسنه گرگشو هنوز رنگ کهنگی به خود نگرفته و هر سال بر تعداد کودکانی که به این رسم و آئین میپیوندند افزوده میشود.
اینکه خانوادهها به کودکان خود یاد بدهند که بخشش داشته باشند، دارای اثرات تربیتی زیادی هم هست.